Victor Stancovici are 12 ani, este elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești și joacă fotbal de la o vârstă foarte fragedă. De un an și jumătate e parte din echipa Petrosport Ploiești.
Perseverent și conștiincios, Victor visează să ajungă fotbalist de performanță și depune eforturi constante în acest sens. Antrenamentele intense la care a participat în decursul anilor l-au format ca tânăr jucător de fotbal și l-au ajutat să capete doza de disciplină necesară pentru a deveni un campion veritabil. În ceea ce privește programul „Fotbal pentru Prietenie”, Victor este entuziasmat să cunoască tineri fotbaliști din întreaga lume, să își facă noi prieteni și să joace sportul lui preferat alături de ei.
„Mă bucur că am șansa de a participa, în calitate de tânăr fotbalist, în acest program internațional și că pot promova valori în care eu cred și care mi-au îndrumat pașii zi de zi. În fotbal, ca de altfel în orice altceva, nu reușești dacă nu respecți anumite reguli și nu crezi în anumite valori. În cadrul acestui proiect, timp de câteva zile vor fi alături de mine tineri fotbaliști din întreaga lume, cu care vreau să vorbesc, să povestesc și cărora vreau să le împărtășesc din propriile experiențe, să promovez valorile în care cred și pe care le respect. Pe toți copiii ne va uni dragostea pentru fotbal, pentru mingea rotundă, și mai ales, pasiunea jocului – lucru care mă încântă nespus de mult și sunt convins că vom putea lega prietenii strânse, indiferent de țara din care provenim! Vom putea demonstra că fotbalul unește culturi diferite, iar spiritul de echipă elimină orice bariere!” a declarat Victor Stancovici, tânărul fotbalist care reprezintă România în cadrul proiectului Fotbal pentru Prietenie
La vârsta de 12 ani, Maria Dan este pasionată de jurnalism și extrem de entuziasmată să participe în cadrul programului „Fotbal pentru Prietenie”. Tânăra „ambasadoare” va reprezenta România în calitate de jurnalist și va fi unul dintre membrii Centrului Internațional de Presă pentru Copii.
„Oportunitatea de a participa la un astfel de program mă face să mă simt mândră, mai ales pentru că am ocazia să-mi reprezint țara în cadrul unui eveniment de talie internațională. Principalele motive pentru care am ales să particip la „Fotbal pentru Prietenie” sunt pasiunea pentru jurnalism, dar și cea pentru fotbal. La Moscova mă aștept să am parte de o experiență de neuitat, alături de toți ceilalți tineri participanți, pe care sunt nerăbdătoare să îi cunosc,”a spus Maria Dan, tânăra „jurnalistă” care reprezintă România în cadrul proiectului Fotbal pentru Prietenie
„Fotbal pentru Prietenie” este unul dintre cele mai importante programe internaționale de responsabilitate socială din toate timpurile, organizat pentru copii sportivi și implementat de Gazprom (partener oficial al FIFA și al ediției 2018 a Cupei Mondiale din Rusia). Tinerii ambasadori vor fi întâmpinați la Moscova, în stagiul final al programului care va avea loc în luna iunie. Programul reunește mai mulți tineri din 211 tări și regiuni și celebrează nouă valori umane esențiale: prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea.
Evenimentele principale pentru copii din cadrul programului Fotbal pentru Prietenie vor avea loc la Moscova în luna iunie. Copiii vor participa la Campionatul Mondial al Echipelor Internaționale Fotbal pentru Prietenie – pe 12 iunie – și cel de-al Șaselea Forum Internațional Fotbal pentru Prietenie, pe 13 iunie.
***
Prima zi Internațională a Fotbalului și Prieteniei a fost anunțată de către Tinerii Ambasadori ai proiectului Gazprom, Fotbal pentru Prietenie, în 2014.
De-a lungul anilor, evenimentele au inclus aparițiile unor fotbaliști celebri, inclusiv apărătorul sârb Branislav Ivanovic și portarul rus Yuri Lodygin de la Zenit (Saint Petersburg), dar și atacantul danez Dirk Kuyt de la Feyenoord (Rotterdam) și câștigătorul Euro 2004, Theodoros Zagorakis, de la echipa națională a Greciei.
Programul social internațional Fotbal pentru Prietenie, organizat de Gazprom, a fost lansat în anul 2013. Proiectul reunește băieți și fete cu diferite naționalități și abilități fizice. Scopul proiectului este acela de a dezvolta abilitatea copiilor de a juca fotbal și de a le inspira respectul pentru alte culturi și naționalități. Valorile cheie susținute și promovate de participanții în cadrul proiectului sunt prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea.