Premiile de Excelenta IAA recompenseaza in mod deosebit oamenii care, prin curajul si perseverenta lor, misca lucruri in directia potrivita si adauga plus valoare intregii societati prin activitatea lor zilnica. La a VIII-a editie a Premiilor de Excelenta, Danei Razboiu i-a fost inmanat Premiul de Excelenta al Boardului IAA, pentru initierea proiectului Natie prin Educatie.
In general, festivalurile si galele aduc recunoasterea proiectelor, insa noi vrem sa punctam importanta oamenilor din spatele oricarei miscari, caci doar ei sunt forta motrice a schimbarii si a evolutiei. Asadar, ne dorim sa aratam publicului mai mult despre omul si profesionistul care a castigat fiecare premiu si cum a ajuns el in rolul de influentator al industriei.
Premiul de Excelență al Boardului IAA a mers in acest an catre Dana Razboiu – initiator al proiectului Natie prin Educatie – competitie care stimuleaza interesul elevilor de liceu pentru tehnologie, robotica si automatizare, si prin care peste 90 de licee din Romania concureaza pentru a atinge faza internationala a competitiei promovand forme inovatoare de educatie.
Ne poti ajuta cu un scurt rezumat al carierei tale? Ne dorim sa te prezentam in 3 fraze care sa spuna totul despre cum ai intrat in industria comunicarii si marketingului, de ce si care e drive-ul tau.
Am o experienta de 17 ani in televiziune ca reporter și prezentator de stiri. Am înfiintat Asociatia Natie prin Educatie si organizez cea mai mare competitie de robotica pentru elevi din Romania.
Povesteste-ne, te rugam, despre proiectul care ti-a adus premiul. Este cel mai drag, cel in care ai investit cel mai mult timp, efort, cele mai multe resurse? Cum l-ai inceput si ce planuri de viitor ai cu el?
Premiul IAA a fost pentru proiectul de robotica First Tech Challenge și promovarea educației STEM in Romania(Science, Technology, Engineering, Maths) Am strans 1 milion de euro in doi ani si am organizat pana acum doua competitii nationale de robotica la Sala Polivalenta, si meciuri regionale la Timisoara, Iasi, Cluj și Bucuresti.
Am inceput prin a cumpara kituri de robotica, imprimante 3D si truse de scule, pe care le am donat liceelor care au vrut sa intre in proiect. Am facut apoi webminarii de Java, marketing si proiectare pentru copii. Anul acesta am avut 1400 de liceeni inscrisi in concurs si 200 de mentori, care sunt profesori de fizica sau de informatica. Toti profesorii sunt voluntari in proiectul meu si le mulțumesc respectuos. Acest concurs de robotica este gandit ca o competitie între licee, copiii se organizeaza in echipe si trebuie sa gandeasca si sa proiecteze robotul. Apoi il construiesc, fac piese la imprimanta 3D daca au nevoie, il programeaza, se antreneaza cu el si il conduc in concursul propriu-zis de la Sala Polivalenta. Pe Primele 4 echipe le trimit in SUA, la Detroit, la finala mondiala de robotica.
IAA te recunoaste ca role model, acesta a si fost unul dintre motivele pentru a-ti premia meritele. Ce le poti spune tinerilor la inceput de cariera intr-o industrie creativa? Ce sa faca, in ce directie sa isi investeasca visele si cum sa se mentina motivat?
Le propun sa fie in competitie cu ei insisi. Sa fie mai buni azi decat ieri. Sa creasca in fiecare an. Prin educatie continua. Prin carti, cursuri, conferinte, speakeri motivationali, chiar sedințt de psihoterapie la psiholog, care pot fi privite ca un curs de dezvoltare personala. Eu cred in tineri, in energia lor, in forta lor care va schimba lumea in cele din urma.
De ce este nevoie pentru ca Romania sa devina Hub Global Creativ? E incurajator sa vedem modele care demonstreaza acest lucru (iar castigatorii Premiilor de Excelenta sunt astfel de modele), insa dincolo de modele, ce e necesar pentru a indeplini acest lucuru?
Exact de modele e nevoie. Pentru ca e mai usor de promovat vulgarul si mai greu inteligenta. Viciile si vulgarul se promovează singure, inteligenta nu. Si eu lucrez cu minti creative, in FTC, concursul de robotica, am exact mintile creative din technologie, viitorii inventatori si inovatori. E nevoie de cineva care sa ii organizeze, sa ii laude si sa ii aprecieze, chiar de cand sunt elevi de liceu.