Orange si Rusu+Bortun lucreaza impreuna Pentru Maine

Tehnologia influenteaza radical viata fiecaruia dintre noi si este un aspect ce nu mai poate fi ignorat. Pe langa utilitatea ei in comunicare si in tot ceea ce ne inconjoara, tehnologia poate ajuta, oferi speranta si bucurie.

Orange este unul dintre cei mai activi promotori ai tehnologiei in Romania si sustine utilizarea ei in special  in zona de educatie digitala. Prin urmare, compania se implica consecvent in semnalarea oportunitatilor educative ale mediului online promovarea unor” si sustine generatia de maine a tinerilor pasionati de tehnologie si digital, prin proiecte precum „SuperCoders”.

In acest context, proiectele de responsabilitate sociala derulate de Orange de ani buni in comunitatile din Romania aveau nevoie de o identitate si de o voce care sa le spuna povestea. Iar aceasta voce a fost creata de agentia de strategie si manifestare creativa Rusu+Bortun. Mai precis, crearea unei platforme dedicate care sa reuneasca toate proiectele de responsabilitate ale Orange sub un concept inspirational ce respecta valorile brandului.

„Pentru Maine” reprezinta esenta proiectelor de responsabilitate sociala Orange, orientate preponderent spre zona de educatie, cu focus pe sustenabilitate, pe construirea de parteneriate si viziune pe termen lung. Orange isi asuma acest angajament in comunitatile din Romania, tocmai de aceea noua platforma digitala de responsabilitate sociala prezinta rezultatele inregistrate pana in prezent si  incurajeaza oamenii sa se implice la randul lor.

Pentru a respecta un stil narativ unitar indiferent de natura continutului si pentru a introduce in categorie o abordare de tip storytelling, fiecare articol incepe prin a fi descris de beneficiari ai proiectului sau prin ochii persoanelor  care au luat contact cu el.

Avand in vedere orientarea companiei spre progres prin educatie digitala si antreprenoriat inovator, platforma abordeaza patru mari teme: educatie digitala, implicare sociala, orase verzi si tehnologie responsabila. Fiecare dintre cele patru categorii a avut in perioada lansarii cate un ambasador, in persoana unui leader de opinie cunoscut pentru activitatea in zona respectiva: Giorgiana Vlasceanu (Asociatia Codette ) pentru educatie digitala, Alina Kasprovschi (Fundatia Comunitara Bucuresti ) pentru implicare sociala, Andrei Cosuleanu (Let’s Do It,Romania!) pentru orase verzi si Ciprian Stanescu (Ashoka Romania ) pentru tehnologie responsabila. De asemenea, cei patru sunt si protagonistii unui film manifest, pe care utilizatorii platformei il pot vedea in momentul accesarii.

Cum a inceput insa intreaga „desfasurare de forte”? Cu o saptamana inainte de lansarea platformei, un mesager a livrat scrisori catre o serie de bloggeri cu influenta si interesati de cazurile sociale. Plicul a fost realizat din hartie impregnata cu seminte de plante, iar mesajul sublinia nevoia de actiona azi pentru a vedea rezultatele maine, la fel ca atunci cand plantezi ceva pentru a obtine foloase in viitor.

A urmat lansarea platformei de responsabilitate sociala „Pentru Maine”, desfasurata sub ideea de capsula digitala a timpului, menita sa deschida – cu ajutorul tehnologiei – un canal de comunicare intre azi si viitor. Astfel, campania a invitat la imaginatie – facandu-ne sa ne gandim ce putem face astazi pentru maine, cu ajutorul tehnologiei, si sa punem aceste ganduri in mesaje video, care au fost ulterior incarcate pe site. Mesajele pentru maine au fost vizibile pe platforma timp de doua saptamani, dupa care au fost incarcate in cloud si puse la pastrare pentru a fi redeschise in 2028, cand toti cei care au participat in campanie isi vor primi propriile mesaje si vor avea ocazia sa reevalueze planurile pentru viitorii zece ani.

Mai mult, implicarea fiecarei persoane  in proiect a generat si mai multa implicare responsabila din partea Orange: fiecare video incarcat de utilizatori in platforma a fost transformat intr-o bursa de studiu pentru copiii din programul  „Vreau in clasa a 9-a”, al organizatiei World Vision, pentru ca acestia sa-si  poata continua studiile. In plus, utlilizatorii au avut sansa de a castiga, prin tragere la sorti, unul dintre cele trei laptop-uri Lenovo Yoga Book.

“Pentru aceasta campanie am lucrat complementar cu echipe dedicate de branding si comunicare digitala, coerenta si consistenta fiind doua dintre provocarile importante ale proiectului.

Brandingul si platforma digitala au fost dezvoltate simultan in prima etapa, iar campania de comunicare a venit sa inchida cercul. Prin aceasta campanie un obicei pe care il avem toti cei care folosim un smartphone – sa ne inregistram video – devine o donatie in cadrul unui proiect comunitar. Este o conversie tehnologica prin care Orange marcheaza modul in care pregateste comunitatile pentru viitor, in timp ce prin capsula digitala a timpului gireaza implicarea pentru urmatorii 10 ani,” a declarat Miruna Macsoda, Client Service Director & Strategic Planner la Rusu+Bortun.

Echipa Rusu+Bortun care a realizat proiectul a fost formata din: Mihaela Neatu, Catalin Rusu, Miruna Macsoda, Marc Bortun, Marius Tudor, Bob Toma, Bogdan Pop, Eugen Preda, Ruxandra Oprea, Simona Oprea, Emil Nicolescu

Multumiri speciale ii revin Adrianei Lungu.

Echipa Orange a fost formata din: Veronica Dogaru, Alina Stan, Andreea Grigorescu, Dragoș Dumitrascu, Ioana Acsinia, Andrei Nicoara, Andrei Ionescu, Ana Filipescu, Larisa Bucur

 

Rusu+Bortun Brand Growers este o agentie de strategie si manifestare creativa de brand. Din 2008, integreaza servicii de branding, advertising si digital (prin Rusu+Bortun Cyber Growers) pentru a sustine spiritul antreprenorial.