Prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, construită de elevii din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei

E-lectron, prima stație smart de mobilitate electrică pentru mijloace de transport eco din Brașov – trotinete, biciclete sau alte dispozitive electrice – a fost construită de 59 de elevi care au participat între 19 și 25 august la cea de-a treia săptămână a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei.

Tinerii meseriași – elevi în clasele a X-a și a XI-a, care urmează specializările electric, electronică și automatizări, respectiv electromecanică – au continuat seria proiectelor lucrate #DeMeserieNuDeMântuială, coordonați de mentorii seriei, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN.

Pe parcursul săptămânii petrecute în tabără, cei 59 de elevi din județul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare personală și profesională, pentru a se pregăti pentru viitorul lor parcurs profesional în domeniile pe care le studiază.

Componenta practică nu a lipsit nici din programul seriei electricienilor. Astfel că mentorii de la EFdeN au coordonat atelierele profesionale, în cadrul cărora tinerii meseriași au construit prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, pentru trotinete și biciclete electrice, hoverboard-uri sau segway-uri Viitorii electricieni au lucrat timp de trei zile și au realizat întreaga componentă electrică: circuitele electrice, montajul panourilor fotovoltaice, prizele, corpurile de iluminat. Denumită E-lectron, stația este dotată cu panouri fotovoltaice, 8 poziții pentru încărcarea dispozitivelor și un pupitru de DJ și a fost amplasată în parcarea Coresi Shopping Resort, unde va rămâne la dispoziția publicului și va putea fi folosită gratuit.

La inaugurarea stației, vizitatorii au avut ocazia să îi cunoască, să îi felicite pe elevi și să participe la cursa de trotinete și hoverboard-uri electrice, puse la dispoziție de Smart Balance. În plus, au asistat la un graffiti show live, oferit de un artist împreună cu tinerii meseriași, prin care au decorat noua stație. Alături de OMV Petrom la  evenimentul de inaugurare au fost: RHINO Safety, Eisberg – Iubesc salatele, HABITAT ENERGY SRL, Philips Lighting România.

“Ca în fiecare an, elevii din Tabăra Meseriașilor ne demonstrează că au o capacitate de mobilizare extraordinară, reușind să asimileze cunoștințe de specialitate pe care nu le-au mai întâlnit la școală și să le aplice imediat în cadrul atelierelor practice. Am construit împreună E-lectron, un proiect de care suntem tare mândri, pentru că promovează principiile sustenabilității, energia regenerabilă și mijloacele alternative de transport – atât printre elevi, cât și în rândul publicului larg”, precizează Claudiu Butacu, mentor în Tabăra Meseriașilor, seria electricienilor.

Echipei de mentori EFdeN i s-au alăturat doi tineri care au participat la ediția 2016 a Taberei Meseriașilor ca elevi meseriași. În 2018, aceștia au revenit în calitate de mentori juniori: Antonia Medeea Uretyan, elevă a Colegiului Tehnic Motru, s-a implicat în activitățile de comunicare, promovare pe social media și implementare, iar Mihai Anescu, student la Politehnica Timișoara și absolvent al Liceului Energetic din Târgu Jiu, a coordonat instruirea pentru sănătate și securitate în muncă.

Atât din perspectiva de elev, cât și din cea de mentor junior, experiența trăită în Ţara lui Andrei a fost unică și neașteptată. Cand am ajuns în tabără prima dată eram o persoană timidă și emotivă, dar până la plecare reușisem să mă redescopăr și câștigasem încredere în mine. M-am bucurat să revin în Tabără, de data aceasta cu un alt rol, din care am văzut lucrurile dintr-o nouă perspectivă, cea de mentor, din care am înțeles cât efort e necesar pentru ca lucrurile să iasă perfect. Asta m-a ambiționat foarte mult, iar acum știu că o sa reușesc să ajung unde îmi doresc – e nevoie doar de muncă!, declară Antonia Medeea Uretyan, mentor junior

Ca în fiecare săptămână de Tabără, la final au fost selectaţi cei mai pricepuți 10 viitori meseriași ai seriei, care vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Totodată, cei 10 profesori prezenți în seria dedicată electricienilor au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect. Au învățat astfel cum să își îmbunătățească propunerile de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional și au beneficiat de cursuri pentru dezvoltarea profesională. În luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2018 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.

Tabăra Meseriașilor continuă săptămâna aceasta cu ultima serie (26 august – 1 septembrie), dedicată viitorilor bucătari și ospătari. Elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu și trainerii de la Cool Academy Brașov.

Anul acesta, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei sunt pregătiți aproape 240 de elevi din 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanică, electric, electronică și automatizări, electromecanică, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice.

Mai multe detalii, pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.

 

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.