Banca Transilvania și Asociația Parcul Natural Văcărești lansează programul de voluntariat “Fii Ranger Urban!”

  • Banca Transilvania și Asociația Parcul Natural Văcărești recrutează Rangeri Urbani 
  • Este nevoie de 100 de voluntari care să se implice în acțiunile de menținere a Parcului Natural Văcărești 
  • Voluntarii se pot înscrie prin completarea unui formular pe website-ul asociației

Banca Transilvania și Asociația Parcul Natural Văcărești lansează programul “Fii Ranger Urban!” prin care doresc să recruteze voluntari pasionați de natură și de protejarea mediului înconjurător. 

Echipa Asociației Parcul Natural Văcărești a făcut toate demersurile necesare pentru a transforma parcul într-o arie naturală protejată. Astăzi, administratorii și apărătorii parcului au nevoie de voluntari pentru a le fi alături în acțiunile de pază și protecție, de igienizare a spațiului, de monitorizare a speciilor de păsări şi animale, dar şi pentru implicarea în acțiuni educative. Alături de echipa asociației, Banca Transilvania dorește să contribuie la menținerea sănătății Parcului Natural Văcărești. 

Ce este un Ranger Urban?

Ranger Urban este denumirea oficială și statutul pe care îl capătă orice voluntar care se implică în acțiunile desfășurate de Asociația Parcul Natural Văcărești. Principalele îndatoriri ale unui Ranger Urban sunt următoarele:

  • Acțiuni de pază și protecție-patrulări 
  • Acțiuni de igienizare, toaletare, consolidare poteci și infrastructură 
  • Acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității 
  • Acțiuni educative, ghidaj, observații ornitologice

Cum devine o persoană Ranger Urban?

Primul pas este completarea formularului de înscriere de pe website-ul Parcului Natural Văcărești, accesând  http://parcnaturalvacaresti.ro/fii-ranger-urban. Odată înscrise, persoanele intră în procesul de selecție a voluntarilor, urmând să fie anunțate în maxim 10 zile dacă au fost acceptate în program. Ghidul Rangerului Urban poate fi descărcat de aici.  

“Banca Transilvania, ca parte a comunității, susține eforturile Asociației Parcul Natural Văcărești de a menține sănătatea celui mai mare spațiu verde din București și totodată singura arie naturală protejată a țării. Suntem alături de echipa asociației pentru că ne dorim să sprijinim acțiunile sustenabile legate de mediu, din București” – declară Sergiu Mircea, Director Marketing & Comunicare Banca Transilvania.

“Parcul Natural Văcărești a fost înființat prin grija rangerilor urbani. Oameni care, pe lângă faptul că iubesc natura, au ales să se implice într-un proiect de interes public. Sunt oamenii care treptat, iau în stăpânire orașul și care aleg să se implice în rezolvarea problemelor care depășesc orizontul lor de comfort.  Prin acest proiect, rangerul urban își primește în Parcul Natural Văcărești spațiu de acțiune, de implicare și de experimente. Invităm pe toți cei care se regăsesc în profilul descris, să ni se alăture.”, declară Dan Bărbulescu, Membru Fondator Asociația Parcul Natural Văcărești.

Parcul Natural Văcărești a apărut din dorința oamenilor de a păstra natura în orașul lor. Spațiul verde din inima Bucureștiului a fost proiectat inițial pentru a deveni un lac, dar de-a lungul anilor lucrările au fost abandonate. În lipsa intervenției umane, șantierul s-a renaturat şi populat de numeroase specii de păsări și animale. 

Banca Transilvania și Asociația Parcul Natural Văcărești

Banca Transilvania este cel mai mare grup financiar din România. Misiunea Băncii Transilvania este aceea de a sprijini dezvoltarea mediului de afaceri şi comunitățile din România. Cu respect, pasiune şi idei noi, BT susține responsabil vise care se transformă în realizări. 

Asociația Parcul Natural Văcăreşti a fost constituită în 2014 de un grup de specialiști în protecția naturii și managementul ariilor protejate, care au dezvoltat proiectul înființării parcului din momentul în care acesta părea o utopie.