logo-IAA_30-1

De vorbă cu Ioana Dumitrășcuța – Senior Account Manager, GMP

Ce te-a motivat să te înscrii în cadrul acestui proiect?

Am ales să fiu mentor IAA din mai multe motive. Primul motiv sunt chiar ei, studenții. Mi-am dat seama ce bine mi-ar fi prins mie un mentor în anii studenției. Sunt convinsă că îi va ajuta mult să fie în contact cu cineva care activează în domeniul advertising-ului, care să le poată explica concret cum funcționează industria și ce se întâmplă, care să îi ajute să-și seteze corect așteptările și să afle dacă ceea ce cred că știu și ce presupun este cât de cât adevărat.

În al doilea rând, cred că programul este benefic și pentru angajatori. Mi se pare destul de greu să găsești oameni buni, oameni cu drive și energie pozitivă, care să-și dorească să facă treabă bună, să meargă un pas mai departe decât ce e comod, chiar dacă au experiență sau nu. Poate că ghidându-i spre ceea ce le-ar plăcea cu adevărat să facă, vor face totul cu mai multă dăruire și pasiune.

Apoi, consider că am învățat meserie de la oameni mișto, deștepți și care au știut să-mi alimenteze dorința de cunoaștere și dezvoltare. Ar fi o mare realizare pentru mine dacă aș reuși să transmit și eu altora măcar o mică parte din ceea ce m-a motivat pe mine.

Nu în ultimul rând, cu toții avem de învățat unii de la ceilalți – abia aștept să învăț și eu de la ei, cu siguranță voi avea ce.

Ce părere ai despre această inițiativă a IAA România?

Inițiativa IAA merită tot respectul, susținerea și promovarea nu doar din partea oamenilor din industrie, ci și a anumitor instituții care ar trebui să îi sprijine pe tinerii care își doresc o carieră în marcom. Mi se pare o oportunitate de neratat atât pentru studenți, cât și pentru cei care activează deja de ceva timp în industrie – este o modalitate de a ne dezvolta noi ca profesioniști și implicit și ca industrie. Sunt ferm convinsă că programul va face o diferență pe piața muncii și că toată lumea va avea de câștigat.

Ce impact crezi că va avea acest proiect asupra tinerilor?

Cu siguranță impactul proiectului va fi unul benefic atât pentru tinerii care se înscriu în AcademIAA, cât și pentru cei care fac parte din proiectul MentorIAA. Mă aștept ca pentru studenți experiența să fie una nu doar de real ajutor, ci și mișto. Cred că vor afla răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le au, reușind să-și dea seama mult mai bine spre ce domenii își doresc să se îndrepte, cred că la finalul perioadei de mentorat vor fi mai bine pregătiți pentru „practică” și cu siguranță se vor bucura ulterior și de conexiunile și prieteniile pe care le vor forma.

Care sunt informațiile pe care ai vrea să le împărtășești în timpul acestor întâlniri?

Bineînțeles că le voi împărtăși din experiența și cunoștințele mele acumulate de-a lungul timpului, dar cel mai mult mi-aș dori să trezesc în ei pasiunea pentru acest domeniu de activitate, căci cred cu tărie că degeaba facem totul ca la carte, dacă nu punem și puțin suflet.

Ce așteptări ai de la studenții care îți vor fi repartizați? Crezi că sunt pregătiți pentru piața muncii?

Cred că programul de mentorat setează corect atât contextul întâlnirii dintre noi și studenți, cât și așteptările pe care le avem cu toții, iar acest lucru nu poate decât să maximizeze efectele scontate. Eu încă învăț să nu am așteptări, ci să iau lucrurile așa cum sunt și așa cum vin, dar în acest context mă aștept ca cei care s-au înscris în acest program să aibă o dorință reală de a descoperi mai multe despre marcom și asta e suficient în această etapă. Ei pe de altă parte sunt la început de drum și așteptările lor sunt mari. E foarte posibil să nu fie pregătiți pentru realitatea pieței muncii, dar mentoratul îi va ajuta în acest sens.

Care sunt obiectivele pe care le-ai stabilit pentru acest proiect?

Aș vrea în primul rând să îi ajut să-și răspundă la întrebările pe care le au și astfel să își dea seama dacă vor într-adevăr să continue pe acest drum. De asemenea, sper ca cele 3 luni de mentorat să completeze frumos teoria pe care o învață la școală, să le dea mai multă încredere în ei.

De asemenea, contactul cu oamenii care au mai multă experiență decât ei, profesional vorbind, îi va ajuta să crească și să evolueze, indiferent de domeniul spre care se vor îndrepta. Deci orice ar alege să facă mai departe, vor fi mai bine pregătiți, iar eu voi fi contribuit la formarea viitorilor profesioniști – ceea ce cred că este obiectivul principal al fiecărui mentor.

Bineînțeles, că nu în ultimul rând, așa cum am mai spus, îmi doresc să învăț și eu de la ei, să ne dezvoltăm împreună, iar acest program creează contextul potrivit pentru un schimb de cunoștințe.