Zilierii, înapoi în publicitate

Dacă la finalul lui 2018, Guvernul a redus numărul domeniilor de lucru în care erau acceptați zilieri, la presiunile mediului de afaceri, Guvernul a adoptat zilele trecute o ordonanță de urgență prin care mai multe domenii, printre care și publicitatea, se pot folosi de plata cu ziua.

Potrivit avocatnet.ro, măsura face parte dintr-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, care, pentru a se aplica, va trebui publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, dacă în prezent domeniile în care se poate presta munca necalificată cu caracter ocazional sunt agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură, pescuit și acvacultură, această listă va fi completată și cu alte domenii, printre care publicitatea, activitățile de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor sau activități de interpretare artistică.

În actul normativ, motivul pentru care publicitatea este reintrodusă în lista domeniilor de activitate care acceptă zilieri este acela că ”activitățile de publicitate presupun utilizarea forței de muncă necalificate, nenormate, iar durata prestației nu depășește 30 de zile”.

Această schimbare legislativă vine și cu o schimbare în ceea ce privește taxele. Dacă până acum nu era obligatoriu ca pentru zilieri să se achite contribuțiile la CAS, acestea putând fi achitate opțional de către angajatul zilier, Prin actul normative, guvernul propune obligatorie plata contribuțiilor pentru angajații zilieri. Astfel, pe lângă impozit pe venit pe care angajatorul este obligat să îl plătească, se mai adaugă și contribuția la pensii care, în prezent este de 25% din salariul brut, respectiv remunerației aferente zilelor de lucru efectuate.

Proiectul de ordonanță de urgență nu prevede însă obligatorie creșterea remunerației brute, astfel că, pentru a fi păstrat nivelul actual al remunerației nete pentru zilieri, angajatorul va trebui să crească bugetul, pentru a putea acoperi CAS-ul care va deveni obligatoriu.

Proiectul de lege nu intră momentan în vigoare. Pentru a fi aplicat trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.