Studiu Starcom: Care este relația femeilor din România cu tehnologia?

  • Starcom a realizat studiul Tech Woman, care analizează relația femeilor din România cu tehnologia
  • 46% dintre femei consideră tehnologia ca fiind o cale de comunicare cu cei dragi
  • Femeile tinere arată un entuziasm mai mare în ceea ce privește gadget-urile
  • Majoritatea femeilor din mediul urban, indiferent de vârstă, au auzit de Artificial Intelligence

 București, 31 martie 2020 – Starcom România, agenția de media din cadrul Publicis Groupe Romania, a realizat în perioada 28 februarie – 6 martie 2020, un studiu care analizează relația femeilor din România dar și comportamentul acestora în ceea ce privește tehnologia.

Pentru mai mult de jumătate din populația urbană, tehnologia reprezenta o modalitate de a accesa informații din orice domeniu și de a învăța lucruri noi, încă înainte de măsurile restrictive impuse de criza COVID 19. Comparativ cu barbații pentru care tehnologia este în mai mare măsură un progres, o evoluție și un domeniu al tuturor posibilităților, pentru aproape jumătate dintre femeile din mediul urban tehnologia constituie o cale de comunicare cu cei dragi (46%)

Infographic_Tech Women_Starcom

Importanța tehnologiei

Din studiul Starcom a reieșit că atât pentru femei, cât și pentru bărbați, tehnologia este considerată la fel de importantă, însă femeile o utilizează mai puțin. Totodată, 8 din 10 femei din mediul urban consideră utilizarea noilor tehnologii importantă sau foarte importantă. Principala barieră în a folosi noile tehnologii este prețul mare al acestora (pentru 62% dintre femeile din urban și 67% dintre bărbații din urban), urmată de bariere specifice: bărbații sunt mai îngrijorați de faptul că tehnologia va înlocui anumite activități făcute de oameni și de posibile riscuri asociate unor probleme tehnice; femeile sunt mai îngrijorate de expunerea datelor personale.

Atât femeile cât și bărbații asociază în egală măsură tehnologia cu ușurarea task-urilor zilnice, cu cele mai noi gadget-uri și cu zona de e-commerce.

Interacțiunea cu gadget-uri

Femeile pasionate de gadget-uri sunt în contact permanent cu telefonul mobil în timpul zilei, iar smartphone-ul este ultimul dispozitiv pe care îl accesează înainte de a merge la culcare. De asemenea, pentru aceste femei, noile gadget-uri sunt o formă de distracție și o modalitate de a-și simplifica viața.  Pe categorii de vârstă: femeile tinere arată un entuziasm mai mare în ceea ce privește gadget-urile și se informează despre noile modele apărute mai mult în mediul online, din social media și recenzii ale influencerilor; femeile mai mature însă preferă experiența magazinelor fizice și recomandările personale. În noul context, este de așteptat ca și targetul matur să se orienteze către informarea online.

Majoritatea femeilor din mediul urban, indiferent de vârstă, au auzit de Artificial Intelligence (AI), roboți și Virtual Reality (VR). Augmented Reality (AR) este încă un trend în dezvoltare în rândul femeilor, având o popularitate mai mare în rândul segmentului de vârstă 18-24 de ani (40%) față de media din urban (27%).

În ceea ce privește dispozitivele/gadget-urile, bărbații dețin într-o măsură mai mare televizoare smart, boxe portabile și ceasuri smart, însă procentul celor care dețin tehnologii de nișă, precum console, ochelari VR și drone rămâne unul scăzut.

Social Media

Studiul mai arată că, la nivel emoțional, femeile simt că prin rețelele de socializare se pierde interacțiunea umană. Acest lucru este simțit cu precădere de femeile mature (45-54 de ani), care au familii

De asemenea, femeile tind să fie mai reținute în a folosi rețelele de socializare și tehnologia, preferând interacțiunile personale, fiind mai preocupate de protecția datelor cu caracter personal.

Aplicații

Printre cele mai utilizate aplicații din social media se numără Facebook (96%), Instagram (41%) și Whatsapp (18%), în timp ce jocurile cele mai populare printre femei sunt Candy Crush (25%). Solitaire (11%) și Gardenscapes (5%).

Studiul Tech Women a fost realizat de agenția de media Starcom pe un eșantion de 806 interviuri CAWI (Computer Assisted Web Interviews), cu femei și bărbați, peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de internet.

Pentru a putea vedea infograficul complet al studiului “Tech Woman”, parte din seria HumanGraphExperience, puteți accesa link-urile de mai jos:

Pinterest: https://www.pinterest.com.au/pin/348254983689219842/
Facebook: https://www.facebook.com/StarcomRomania/posts/2776586212410798

***

Despre Starcom România
Agenția Starcom este parte din cea mai mare rețea de media din lume, Publicis Media Groupe. Înființată în 2000, Starcom este prima agenție de media din România premiată la Cannes, dar și la alte festivaluri precum Eurobest, Ador, Portoroz, Effie și Webstock. Cu o experință de mai bine de un deceniu în industria românească de comunicare, agenția enumeră totodată specializări diverse ale departamentelor și oamenilor săi, precum Consumer Understanding, Inovație, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.

Despre Publicis Groupe Romania
Publicis Groupe Romania, prezent de 25 ani pe piața locală, este cel mai mare grup de marketing, comunicare și transformare digitală din România, având la bază sinergia dintre creativitate și tehnologie. Publicis Groupe Romania oferă clienților acces la servicii și instrumente de top adaptate nevoilor lor și asigură, prin modelul său de business, Power Of One, un management fluid al resurselor și aptitudinilor alocate fiecărui client în parte. În portofoliul Publicis Groupe Romania se află unele dintre cele mai puternice agenții de marketing și comunicare din lume: Publicis România, Leo Burnett, Saatchi&Saatchi+The Geeks, MSL The Practice, Zenith, Starcom și Spark Foundry.