Care au fost cele mai urmărite conturi din online în luna martie? Aflăm din topul Social Media Stars Index, realizat de Starcom România

Clasamentul oferă o nouă perspectivă după prima lună de carantină, asupra preferințelor utilizatorilor din social media

  • Inna, Adelina Pestrițu și Max Infinit au cele mai urmărite conturi din social media, în România. Zona de gaming câștigă teren cu 5 intrări în top și pentru prima dată topul include și un influencer din zona de fitness.

 

București, 27 aprilie 2020 – Starcom România a realizat prin intermediul Social Media Stars Index, topul celor mai urmărite conturi în social media din sfera de divertisment, în luna martie, prima lună de carantină. Topul analizează prezența celor mai urmărite conturi pe cele trei mari platforme din online – Facebook, Instagram și Youtube – dar și anvergura canalului și engagement-ul comunităților fiecărui cont. Pe lângă topul Social Media Stars Index, o noutate sunt clasamentele specifice pe următoarele categorii: muzică, fashion & beauty, TV Stars, divertisment și gaming.

Astfel, în Top 10 cele mai urmărite conturi în luna martie îi găsim pe: Inna, Adelina Pestrițu, Max Infinit, Andra Măruță, Tony Poptămaș, IAN, Smiley, Andreea Bălan, Andrei Deiu, Selly.

La o primă vedere, se poate observa că șase locuri din top 10 sunt ocupate de muzicieni iar entertainment-ul deține o singură poziție în top – Selly – față de cele trei locuri ocupate în luna decembrie. În schimb, zona de gaming câștigă teren, cu cinci intrări în top, comparativ cu o singură poziție în clasamentul anterior. În continuare, Inna conduce topul general, datorită mărimii comunităților, însă nu are locul 1 pe nici o platformă individual. Adelina Pestrițu urcă pe 2, după locul 3 ocupat în clasamentul din decembrie, având o comunitate puternică pe Instagram, unde deține locul 1. Noi intrări în top 10 sunt IAN, Tony Poptămaș și Andreea Bălan. Datorită interesului crescut pentru a face antrenamente de fitness acasă în această primă lună de carantină, găsim pe locul 9 și primul trainer – Andrei Deiu

Comparativ cu topul lansat în luna decembrie, numărul de puncte adunate pentru clasamentul din luna martie este mai mic, semn al unei nivelări a performanțelor conturilor individuale și o varietate mai mare a celor care performează pe diferite platforme. Spre exemplu, putem observa că nu există persoane care să fie în top 3 în două platforme”, a declarat George Mușat, Starcom Data Strategy & Analytics Manager.

Top 10 Social Media Star Index – Muzică

Social Media Stars Index – Fashion & Beauty

 

Social Media Stars Index – TV Stars

Social Media Stars Index – Entertainment

Social Media Stars Index – Gaming

Despre metodologie

Prezența fiecărei persoane pe platformele de socializare a fost punctată după două criterii: anvergura canalului/paginii și engagementul fanilor. Pentru o reprezentare echilibrată a celor trei platforme de socializare, fiecare indicator a fost calculat raportând fiecare dimensiune la maximul platformei.

În anvergura canalului au fost luate în calcul numărul de fani/followeri/subscriberi dar și numărul de mențiuni de către fani (în cazul Facebook) și numărul de vizualizări pentru fiecare clip (în cazul Youtube). Indexul de volum pe platformă a rezultat în urma însumării celor doua dimensiuni.

Pentru calculul engagement-ului unui cont a fost calculată mai întâi care este ponderea numărului de comentarii și distribuiri față de numărul de aprecieri la nivel de piață. Pentru fiecare cont a fost multiplicat numărul de distribuiri și comentarii cu indexul mediu al pieței, însumate rezultatele cu numărul de aprecieri al contului, obținându-se astfel un număr de puncte de engagement pentru fiecare cont. Indexul de engagement a fost calculat raportând numărul de puncte al fiecărui cont la numărul maxim de puncte per platformă.

Ierarhizarea conturilor pe fiercare platformă a fost făcută însumând indexul de engagement cu cel de anvergură și raportându-l la maximul numărului de puncte al platformei respective. În acest mod, indexul fiecărei platforme a avut o pondere de 1/3 în indexul final.

Calculul indexului total a fost realizat prin însumarea indecșilor pentru fiecare platformă unde persoana este prezentă.

 

Despre Starcom România
Agenția Starcom este parte din cea mai mare rețea de media din lume, Publicis Media Groupe. Înființată în 2000, Starcom este prima agenție de media din România premiată la Cannes, dar și la alte festivaluri precum Eurobest, Ador, Portoroz, Effie și Webstock. Cu o experință de mai bine de un deceniu în industria românească de comunicare, agenția enumeră totodată specializări diverse ale departamentelor și oamenilor săi, precum Consumer Understanding, Inovație, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.

 

Despre Publicis Groupe Romania
Publicis Groupe Romania, prezent de 25 ani pe piața locală, este cel mai mare grup de marketing, comunicare și transformare digitală din România, având la bază sinergia dintre creativitate și tehnologie. Publicis Groupe Romania oferă clienților acces la servicii și instrumente de top adaptate nevoilor lor și asigură, prin modelul său de business, Power Of One, un management fluid al resurselor și aptitudinilor alocate fiecărui client în parte. În portofoliul Publicis Groupe Romania se află unele dintre cele mai puternice agenții de marketing și comunicare din lume: Publicis România, Leo Burnett, Saatchi&Saatchi+The Geeks, MSL The Practice, Zenith, Starcom și Spark Foundry.